↑ Terug naar Vraag en antwoord

Wat is glasvezel?

Glasvezel2Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts een kwart millimeter. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Om de mantel zit een plastic buitenmantel om te zorgen dat de dunne glasvezel wordt beschermd tegen breuk.
Vroeger werden koperkabels gebruikt in datanetwerken. Tegenwoordig worden deze in toenemende mate vervangen door glasvezel. De enorme hoeveelheden data die over het internet stromen, kunnen eenvoudigweg niet meer door koperdraad verwerkt worden. Verder heeft koper dure versterkers nodig om lange afstanden te overbruggen. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Geen wonder dat de laatste jaren op allerlei plaatsen glasvezel is neergelegd. Dit heeft geleid tot een inmiddels bekend straatbeeld: opengebroken straten waarin bundels mantelbuizen in allerlei kleuren worden gelegd.
Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.
Glasvezel_plaatje 2In een mantelbuis passen kabels waarin veelal 96 glasvezels zitten. Als u uw organisatie aansluit op de glasvezelring, krijgt u de beschikking over minimaal twee glasvezels, oftewel een glasvezelpaar: één voor het dataverkeer heen en één voor het dataverkeer terug. Deze vezels hebben ieder, afhankelijk van de toegepaste apparatuur, een capaciteit tot 10 Gbit/s welke u naar eigen inzicht kunt inzetten.